27apr

Regel 80/20

Gezond eten Utrecht

Het is vandaag Koningsdag.

Traditioneel eten we dan oranje tompoucen. Als jullie dit lezen heb ik er waarschijnlijk al twee op. Ik vind ze heerlijk. Ik krijg vaak de opmerking dat ik zoveel kan eten zonder ook maar een gram aan te komen. Komt dat omdat ik zoveel sport? Sport ik zoveel om vaker straffeloos ongezonde dingen te kunnen eten of eet ik ongezonde dingen omdat ik toch zoveel sport? Wat denk jij dat werkt als je wilt afvallen? Jezelf alles ontzeggen of leren bewuste keuzes te maken?

Stop met diëten en zorg voor een goede basis.

Niet alleen kosten diëten veel tijd en energie, maar behaalde resultaten verdwijnen als sneeuw voor de zon op het moment dat je weer terugvalt in je oude gewoontes. Alles of niets, dat klinkt wel stoer, maar het werkt niet op de lange termijn.
Steeds bewuster worden we er met z’n allen van: dat wat in de supermarkt verkocht wordt is niet altijd goed voor je. Gezond eten is geen trend meer maar een levensstijl.
De juiste voeding zorgt ervoor dat je lichaam fysiek gezond is, maar ook voldoende beweging is hierbij belangrijk. Verder is ontspanning een belangrijk onderdeel om mentaal en sociaal gezond te zijn, maar ook een positieve mindset zorgt voor mentale gezondheid.

Gezond eten, eigenlijk gezond leven in het algemeen maar vooral gezond eten, draagt niet alleen bij aan een beter lichaam, maar ook aan meer energie. En dat zorgt weer voor gevolgen als zelfverzekerdheid, productiviteit en geluk.

De gedachte dat je bepaalde dingen op deze manier nooit meer kan eten is niet leuk. Eten is veel te lekker! En iets lekkers kan best vind ik, als het maar met mate is. 
Gezond eten is niet alleen zoals een konijn eten. Kijk, ik vind gezond eten heerlijk. Ik vind het ook een uitdaging om ongezonde dingen te vervangen door gezonde en me toch verzadigd te voelen. Het is een keuze die je maakt. Ik kies ervoor omdat ik me er beter bij voel: lekkerder in mijn vel, meer energie. Maar dit houdt niet in dat ik nooit ongezond eet. Een stukje taart? Maar natuurlijk, kom maar door! Juist door dit te doen, heb ik die balans. Als ik weiger, krijg ik toch die trek en ga ik bijvoorbeeld bij thuiskomst naar ongezond grijpen.

Laten we eerlijk zijn: 100% gezond eten lukt bijna niemand.

De 80/20 regel daar heb je vast wel een keer van gehoord.

Sta je jezelf toe af en toe wat minder gezonds te eten? Dan is het stukken eenvoudiger om gezonder te eten. Dat geldt eveneens voor regelmatig meer bewegen en tijd nemen om te ontspannen.

De 80/20 regel staat voor 80% gezond (voor mij betekent dit puur, echt eten, een ingrediëntenlijst die zo kort mogelijk is en producten die zo min mogelijk geur-, kleur- en smaakstoffen en geen toegevoegde (geraffineerde) suikers bevatten), 20% geniet je van eten dat minder gezond is.

Een groot deel van de tijd gezond eten doet al veel goeds voor je lichaam, dan mag je af en toe best even zondigen.
Het is geen tijdelijk dieet. Deze ‘regel’ zorgt er juist voor dat je een gezonde balans creëert. Zo voorkom je een schuldgevoel wanneer je eens een pizza of patatje besteld, want de balans is perfect als je die andere 80% van de tijd gezond invult! 

Wil je de 80/20 regel met succes toepassen in je dagelijkse leven?
Probeer echt van je 20% te genieten, en neem je ongezonde snack alleen als je er daadwerkelijk zin in hebt.
Dat betekent dus niet een zak chips gedachteloos voor de buis opsouperen. Neem liever een schaaltje en proef wat je eet. Neem je een wijntje? Sla die dan niet in enkele teugen achterover. Ruik en ervaar wat je drinkt. Kortom: doe het zo mindfull mogelijk.
Er zijn verschillende manieren om de 80-20 regel in de praktijk toe te passen. Het belangrijkste is vooral dat je een patroon kiest dat goed bij jou past.
Bijvoorbeeld:

-Je eet doordeweeks gezond en snoept/snackt niet (80%) en laat dit in het weekend iets meer los (20%).

-Je bekijkt het per maaltijd. De hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch en avondeten) zijn gezond (80%) en je neemt een ongezond toetje of iets lekkers tussendoor (20%). Is je lunch of avondeten ongezond? Dan is dat jouw 20% voor de dag.

Gezond eten is belangrijk, maar een leven met zo min mogelijk stress ook. Probeer hierin je eigen weg en balans te vinden, zonder jezelf een mislukkeling te vinden of te denken ‘dat je het toch niet kunt’. Geniet van je eten en wees dankbaar dat het er is!

 

1 thought on “Regel 80/20

Comments are closed.