19jan

Doe wat goed voelt, want kritiek krijg je toch wel!

Doe wat goed voelt, want kritiek krijg je toch wel!

Heeft iemand je wel is gezegd dat je je anders moet gedragen? Je niet mooi of goed genoeg bent? Of dat je misschien wel te veel aandacht vraagt?
Waarom doen we dingen voor ons cv en niet voor onszelf? Waarom kunnen we niet gewoon zijn wie we zijn?
Laat jij je altijd beïnvloeden door wat anderen van je verwachten?

BEPALEN ANDEREN JE LEVEN? KIES ZELF  WAT WIL IK?!

Vanaf onze geboorte zijn we op zoek naar bevestiging van anderen.
Als je anderen blij maakt, voel jij je (heel even) goed. En dat kan verslavend werken. Wie wil er nou niet door iedereen aardig gevonden worden? Maakt het leven een stuk makkelijker, toch? Dit kun je een hele lange tijd volhouden. Zo ga je conflicten uit de weg, waardoor je leven een stuk soepeler verloopt. Maar op een gegeven moment kan het heel vermoeiend worden om constant goedkeuring van anderen op te zoeken, om je beter te voelen over jezelf.
Rekening houden met andere mensen is goed. Je leven laten bepalen door anderen, omdat je je druk maakt om wat anderen over je denken, is zonde.

Jij bent de expert van je eigen leven. Je weet precies wat goed voelt. Je weet exact wat je niet (meer) wilt.
Alles, werkelijk alles, wat mensen je vertellen is een projectie van hun eigen mentaliteit. Mensen vertellen je meestal niet wat het beste is voor jou – mensen vertellen je wat het beste is voor henzelf. Ze vertellen je wat zij zouden doen in jouw situatie. Niet per se wat jij wilt doen.

Het kan dat je moeder je afraadt om een wereldreis te maken, omdat ze het zelf nooit zou durven. Een vriend raadt je af om je eigen bedrijf te beginnen omdat hij zelf eens het schip in is gegaan, of je tante zegt dat je nooit aan kinderen moet beginnen omdat zij zich hierdoor belemmerd heeft gevoeld.
 Zie je het verschil?

Soms lijkt het alsof je niets goed kunt doen. Je doet je best om je leven goed op orde te krijgen, gezond te leven, succesvol te zijn, een goede vriend(in) te zijn en ga zo maar door. Hoe goed je het ook bedoelt, er zijn altijd mensen die alsnog kritiek hebben op dingen die je doet.
Bedenk echter dat het geven van kritiek voor sommige mensen een veilige uitlaadklep is, terwijl ze diep van binnen eigenlijk heel veel respect voor je hebben.

Wij oordelen en worden voortdurend beoordeeld zonder een manier om het te vermijden.
We hebben over het algemeen buitengewoon snel onze mening klaar.

Natuurlijk is het prima om ergens een mening over te vormen en het is soms goed om ergens voor te staan.
Maar, we moeten binnen in onszelf kijken, naar onszelf kijken en stoppen met zo veel tijd te investeren in het zien van wat anderen doen, hoe ze het doen en waarom. Wat vind jij van de vriend, die maar geen baan wil zoeken? Of je vriendin die ineens bedacht heeft dat ze allergisch is voor gluten? 

Wat zou het bevrijdend zijn om eens echt zonder oordelen naar elkaar te kijken. Zonder oordelen over uiterlijk, leeftijd, afkomst, religie – gewoon eens af te wachten wat de persoon in kwestie te bieden heeft.
Oordelen over anderen komt voort uit onze eigen onzekerheden en angsten.

De meeste mensen zijn bang voor dingen die ze niet begrijpen of niet kennen. In plaats van het gevecht aan te gaan of weg te rennen van dingen die je eng vindt kun je beter proberen om ze te begrijpen/kennen. Vraag jezelf waarom je bang bent voor bepaalde dingen. Waar staan deze angsten echt voor? Wat zegt dit over de dingen in jou die liefde nodig hebben? Wat zegt dit over jouw vertrouwen en plek in deze wereld?
Als jij lekker in je vel zit. Als jij je goed voelt over jezelf. Als jij blij bent met wie je bent, jezelf niet afwijst en leeft vanuit liefde, dan is er geen enkele reden om over een ander te oordelen. Leven vanuit liefde en positiviteit is een enorme stap naar een gelukkiger leven.
Het draait niet om wat anderen van je vinden. Denk na over hoe je zelf wil handelen. Wat je zelf wil doen ook als er niemand kijkt. Luister zo veel mogelijk naar je eigen innerlijke stem, je ziel. Het is jouw pad, jouw reis, jouw leven. 
Verklein je wereld.
Omring je door mensen waar jij je fijn bij voelt en die je vertrouwt. Als je bij hen ook het gevoel krijgt dat ze iets over je denken, vraag het ze gewoon.
Leven vanuit positiviteit is de weg naar liefde en eenheid. Negatief denken is de weg van angst. De weg naar afzondering. Geen van twee is ‘goed’ of ‘slecht’. Je bepaalt zelf voor welke weg je kiest op basis van waar je naartoe wilt. Wil je leven vanuit liefde? Of wil je leven vanuit angst?

Hoe sta jij hierin? Als je heel eerlijk naar jezelf kijkt: oordeel jij snel over een ander, of iets of over jezelf? Zou je hier iets in willen veranderen? Deel gerust je gedachten bij de comments.