06jun

Waarom snoepen we ‘s-avonds?

Waarom snoepen we 's-avonds?

’s Avonds snacken – waarom doen we dat?

We weten allemaal dat het niet gezond is en dat we het eigenlijk helemaal niet nodig hebben. Maar toch geven velen onder ons er te vaak aan toe. ’s Avonds tijdens de film een bakje chips of een pak koekjes opeten, niet zozeer omdat we honger hebben maar vooral omdat we ‘er zin in hebben’.
Met ons verstand weten we wel dat ons achteraf door die calorierijke snacks ’s avonds schuldig en gefrustreerd voelen. Maar toch als we nog maar aan dat pak chips of koekjes denken zijn we vaak al verloren.
Herken je dat? 
Ja?! Maar, wat doe je eraan?
Het ontstaan van het gevoel van eetlust in de avond kent eigenlijk heel veel verschillende verklaringen, vaak ook gecombineerd aanwezig.
Op het moment dat je voor de zoveelste keer ’s avonds op de bank zit te snaaien, vraag je jezelf meestal niet af wat de reden hiervan is. Ga eens bij jezelf na: waarom heb je ’s avonds vaak zin om te snacken? Vind je het dan ook lekker en kun je er echt van genieten? Is het omdat je je verveelt? Of zit je misschien niet lekker in je vel en ben je geneigd tot emotie-eten?
Veel mensen eten vanuit hun emotie. Je hersenen laten je lichaam geloven dat suiker je tijdelijk een lekkerder gevoel geeft. Natuurlijk wil je dit gevoel ervaren maar het is helaas maar tijdelijk. Bovendien is het zo als je je verdrietig of down voelt, het hormoon serotonine gehalte in je lichaam laag is. Wanneer je zoetigheid of suikers eet maakt je lichaam meer serotonine aan en voel je je dus lekkerder.
Heb je het echt, echt nodig? Vraag het jezelf heel even af als je naar de kast loopt om chocolade, koekjes of chips te pakken. Sta letterlijk een moment stil en vraag jezelf af of de suikers die je op het punt staat om te nemen er echt voor gaan zorgen dat jij je beter gaat voelen?  

De meeste mensen gaan overdag naar hun werk, doen huishoudelijke klussen of vullen met andere verplichtingen en werkzaamheden hun dag. ’s Avonds vallen veel van die verplichtingen weg en is het tijd om te relaxen. Je hebt een stressvolle dag achter de rug en na een lange dag hard werken, vind je dat het tijd is om jezelf te trakteren. De drang die je dan naar ongezonde snacks krijgt, kan voor jou dan een manier zijn om te ontspannen en jezelf te verwennen met wat lekkers: je vindt dat je het wel hebt verdiend.

Je kunt ook eten uit gewoonte, omdat je al jarenlang op vrijdagavond een bakje chips eet of kaasplankje met wijn. Pas deze gewoonte aan door iets anders te nemen dat gezonder voor je is. Op den duur hoef je misschien niet eens meer iets te snacken. 
Ook bewust kiezen helpt: vaak heb je direct minder zin om slecht te snacken als je een stuk niet te zoet fruit eet, zoals een peer of mandarijn. 
Soms komt trek in de avond doordat je lichaam aangeeft dat hij nog niet voldoende heeft gehad. Het is belangrijk dat je avondmaaltijd goed vult, om te voorkomen dat je twee uur later alweer trek hebt. Veel vezels, dus, die je vooral uit groenten, peulvruchten, en volkoren granen kunt halen. Daarnaast zorgen gezonde vetten en eiwitten voor langdurige verzadiging.
Probeer in de avonduren afleiding te zoeken.
Ga sporten, met de hond wandelen, verzin wat huishoudelijke klusjes of lees een boek, zoek een uitdagende hobby (bakken, dansen, meditatie) of spreek af met vrienden of familie.

Kun je niet omgaan met een gigantische zak chips in huis? Koop hem dan niet want hij roept naar je vanuit de kast tot je de bodem ziet. Ik ken mensen bij wie in de kast een zak chips staat met een wasknijper er op. Na een handje hebben ze genoeg. Voor velen is het te veel gevraagd om dit soort zelfdiscipline van zichzelf te verwachten. Vermijd de situatie dan in zijn geheel door het niet te kopen.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat je meer trek hebt als je slaperig bent. Zorg dus dat je minstens 7 uur slaap krijgt per nacht. Kun je jezelf niet bedwingen? Ga je tanden poetsen en in bed een boek lezen. Dan maak je de keuze een stuk makkelijker voor jezelf.

Ga niet elke avond met een schuldgevoel naar bed.
Probeer het de volgende dag gewoon weer. Je raakt anders in een negatieve spiraal, waardoor je er op een gegeven moment met je pet naar gaat gooien.
Echt, probeer het de volgende dag gewoon weer.
Het went op een gegeven moment. En je mag af en toe best terugvallen. We zijn niet van steen. En het is toch ook wel is lekker om af en toe gewoon lekker schaamteloos te kunnen snacken!
Pak de draad vanaf daar dan gewoon weer op. Zorg gewoon niet dat het elke avond gebeurd.

De regel 80% gezond 20% ongezond is een hele goede regel die makkelijk vol te houden is.