Meer energie – voetchakra’s

De verbinding met je voeten geeft weer de verbinding met je eerste chakra, het basischakra (rood). Het eerste chakra heeft te maken met basisveiligheid en zekerheid. Dit chakra staat in verbinding met de aarde. Via je voeten ben je verbonden met de aarde.
De voetchakra’s zijn energiedraaipunten onder de voet. Deze chakra’s zitten in de holte van je voet. Met je voetchakra’s heb je een direct contact met de aarde. Een gesloten voetchakra is over het algemeen het gevolg van langdurige stress/drukte (stagnatie van de leverenergie). De energie gaat in dat geval niet meer goed naar de voeten maar stijgt naar boven. Het gevolg is dat er onder in het lichaam een energietekort is (koude voeten, doorbloedingsstoornissen, pijnklachten) en bovenin het lichaam energie teveel is (gevoelige nek/schouder, hoofdpijn/migraine, verhoogde bloeddruk) De uitscheiding van afvalstoffen kan hierdoor onvoldoende zijn wat de volgende klachten kan geven: hoofdpijn, vermoeidheid, gewrichtsklachten en huidklachten.
Door op de voet de 7 chakragebieden te masseren, kun je de chakra’s die te veel energie hebben tot rust brengen en de chakra’s waar te weinig energie doorstroomt juist activeren. Hierdoor komen de chakra’s helemaal in balans. Bovendien is een voetmassage een grote traktatie voor jezelf!
Net zoals een boom via zijn wortels contact heeft met de aarde, zo kun jij ook via je voeten jouw wortels weer ‘geaard’ krijgen.

Oefening 

Wanneer je het koud hebt, ook innerlijk koud, maak dan contact met de aarde energie via je voetchakra’s. Dit kun je doen door op blote voeten, of met sokken aan, je voeten stevig op de grond te zetten. Ontspan je helemaal en laat je gedachten los. Die zijn nu niet belangrijk. Concentreer je op je voetchakra’s. Stel je voor dat er wortels uit je voeten groeien. Die wortels verankeren je diep in de aarde. Eerst een klein stukje en dan steeds verder. Haal in gedachten de warme aangename aarde energie naar boven. Trek deze energie tot in je buik omhoog. Als je tijdens deze oefening heel erg bewust wordt van de spanning in je lijf kun je deze door je voeten afvoeren de aarde in.
Beëindig de oefening door je tenen te bewegen en je benen even zachtjes los te schudden.