Voel je keuze – oefening

Je kiest iedere dag, of je dat nu bewust doet of niet. Er zijn kleine keuzes; wat ga ik eten vandaag? Wat trek ik vandaag aan? En er zijn grote keuzes; Wat wil ik bereiken in mijn leven? Wat voor werk wil ik doen? Iedere dag opnieuw maak je kleine en grote keuzes.
Als we een beslissing moeten nemen, als er gekozen moet worden, vallen we vaak terug op logica. Stel je nou eens voor dat je bij het maken van je keuze ook je lichaam betrekt. Dat je VOELT of het klopt wat je gaat doen? Als je voor een belangrijke beslissing staat, probeer de volgende oefening dan eens.

Ga ontspannen zitten of staan en voel hoe je voeten op de grond staan. Druk je voeten even stevig aan op de vloer. Stel je voor dat er vanuit je voeten en stuitje lichtbundels of boomwortels naar het middelpunt van de aarde lopen. Sluit je ogen en richt je aandacht op je ademhaling. Adem rustig steeds dieper in en uit. Adem eerst naar je buik toe. Voel hoe je buik zich vult als een ballon op een inademing en leegloopt op een uitademing.
Als er twee mogelijkheden zijn, dan fantaseer je dat de ene zich linksvoor bevindt – keuze A en de andere rechtsvoor – keuze B.
Neem je voor dat je kiest voor weg A. Stel je gewoon voor dat je in de situatie staat van keuze één. Probeer nu in je lichaam te voelen wat dat met je doet. Misschien voel je druk op je schouders, een benauwd gevoel op je borst? Of voel je je licht en krijg je een glimlach op je gezicht? Welke emoties horen daarbij? Zijn er andere mensen? Word je verdrietig of juist blij? Nu laat je deze keuze los en kijk je naar wat het met je doet als je weg B in slaat. Zet de stap en voel hoe het daar is. Hoe voelt je lichaam? Wat ben je daar aan het doen? Heb je gezelschap? Zou je verder vooruit willen? Observeer rustig en onthoud wat je ervaart. Zit er verschil in?
En misschien voel je niet direct welke kant je op zou moeten. Dat is helemaal niet erg, wellicht is de tijd nog niet rijp of zijn er nog dingen die je eerst aan kunt pakken. Doe de oefening op een later moment nog eens en kijk dan wat het je zegt.