15mei

Ontspanning, juist NU!

Pools en Nederlands sprekende Holistisch leefstijl coach in Utrecht. Gezonde voeding, beweging en ontspanning. Masaż, relax, zdrowe jedzenie, personalny trening.
Ontspanning en wellness zijn, juist nu het coronavirus de wereld in zijn greep heeft, enorm belangrijk. Ongeveer de helft van alle mensen heeft weleens problemen met slapen. Door alle prikkels vinden velen het lastig om de slaap te vatten. Ontspanning en rust is van belang om lekker te kunnen slapen!

 

De grote vraag is: hoe en waarmee ontspan je eigenlijk?
Deze tips helpen je hierbij:

1. Lees een boek
Nu je minder de deur uit kan, heb je meer tijd voor dingen waar je eerder niet aan toe kwam. Je concentreert je op iets, de tijd gaat sneller, je raakt los van de werkelijkheid. Dat zorgt voor minder mentale en fysieke spanning, mag je verwachten.
Nu is de perfecte tijd om er eens aan te beginnen.

2. Beweging
Nu je zoveel mogelijk binnen bent, is het misschien lastig om in beweging te blijven. Het mooie van beweging is dat het vrijwel voor iedereen mogelijk is. Toch zorgt beweging juist voor meer energie en helpt het stress te verminderen. Zoek dus naar manieren waarop je dit kan blijven doen. Ga bijvoorbeeld iedere dag een flink stuk wandelen, buiten workout ( tot 10 personen bjv. met Elan D’or) of zoek online naar workouts die bij jou passen of doe samen met je kindje oefeningen op mijn Facebook.

3. Ga de natuur in
Mensen knappen op van in de natuur zijn, zeker bij vermoeidheid.
Zoek dan een rustig stukje natuur op, bijvoorbeeld een park of bos. Let er wel op dat je minimaal 1,5 meter afstand kan houden tot andere mensen. Zet je zintuigen aan het werk terwijl je de luchten bekijkt. Zie de wolken, hoor de vogels en voel de wind! Geniet van de kleuren van een zonsopgang of -ondergang. Laat je inspireren door de spelingen van het licht en de wolken die aan je voorbijdrijven.

4. Breng tijd door met (huis-)dieren
Heb je zelf een hond of kat? Top! Dan is dit vrij makkelijk. Het aaien van huisdieren heeft een kalmerend effect op je. Heb je zelf geen huisdieren? Misschien mag je dan de hond van de buren uitlaten. Of meld je aan voor vrijwilligerswerk bij een asiel of manege.

5. Sta wat eerder op dan je partner of kind
De hele dag binnen zitten met je partner en kind kan best intensief zijn. Merk je dat het je soms teveel wordt? Sta dan eens voor dag en dauw op, zodat je het huis even voor jezelf hebt. Dit geeft je de tijd om rustig de dag te beginnen. Ben je niet zo’n vroege vogel? Probeer dan ’s avonds tijd voor jezelf te nemen, zodat je goed tot rust kan komen.

6. Meditatie en ademhalingsoefeningen 
Bewust ontspannen kun je doen met verschillende technieken, zoals ademhalingsoefeningen, oefeningen om je spieren te ontspannen, massage en meditatie. Welke ontspanningstechniek het beste bij je past verschilt per persoon. Er is geen standaard ‘recept’. Je zult dus willen uitproberen met welke techniek het jou het beste lukt om te ontspannen.
Kijk
hier voor geleide meditatie of ontsoanningsoefeningen.

Ik ben heel benieuwd hoe je deze tijd doorkomt. Werk je vanuit huis? En zo ja, hoe blijf je tussen alle online meetings door: fit en energiek?
Laat het me weten.