08sep

MOE EN OPGEZETTE BUIK NA EEN MAALTIJD – HOE KOM JE ER VAN AF?

Opgeblazen gevoel? Tips om van een opgeblazen buik af te komen

Iedereen kent wel het gevoel dat je na het eten wat inzakt. Op zich is dat een normaal verschijnsel; mits het binnen de perken blijft. Het komt doordat er energie nodig is voor het spijsverteringsproces dat hard aan het werk gezet wordt. Er gaat dan ook tijdelijk wat meer bloed naar je maag en andere spijsverteringsorganen. Zo is er minder bloed beschikbaar – en dus minder zuurstof – voor de andere organen zoals je spieren en je hersenen.

Wie na de lunch een lekker productieve middag wil hebben, doet er goed aan de vette snacks en koolhydraatrijke producten in de keuken of kantine te laten liggen en te kiezen voor bijvoorbeeld een salade met kipfilet of ander licht verteerbaar voedsel. Het werkt ook goed om vezelrijk te eten, dan verteert de maaltijd langzamer, waardoor de suikers geleidelijk vrijkomen in de bloedbaan. Sommige mensen hebben er baat bij om niet teveel in 1 keer te eten. Probeer dit eens uit door te stoppen met eten als u net niet helemaal vol zit. Ook kunt u proberen of het bij u beter werkt om meerdere kleine maaltijden per dag te nuttigen.

En iedereen heeft wel eens last van een opgeblazen gevoel in de buik. Een zeer onaangenaam gevoel dat dikwijls na de maaltijd ontstaat. Een opgezette of opgeblazen buik kan verschillende oorzaken hebben en kan soms samen gaan met misselijkheid, winderigheid, buikpijn en buikkrampen.
Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen tegen het opgeblazen gevoel.
Er zijn verschillende oorzaken van een opgezette buik. In veel gevallen is een opgeblazen buik niet direct reden tot paniek, omdat er doorgaans iets onschuldigs aan de hand is. Denk aan het dragen van kleding die erg strak rond je maag zit, te snel eten of zelfs praten tijdens het eten waardoor je tijdens het slikken teveel lucht in je buik krijgt.

Hoe kun je een opgeblazen gevoel voorkomen?

  • eet met regelmaat
    Door ’s ochtend, ’s middags en ’s avonds rond hetzelfde tijstip te eten komt de spijsvertering in een soort routine. Dit vergemakkelijkt de spijsvertering
  • eet rustig
    Zoals eerder vermeld, kan het snel naar binnen werken van je maaltijden leiden tot een overmaat aan lucht in je buik en darmen. Neem je tijd als je aan het eten of drinken bent om dit te voorkomen
  • regelmatige lichaamsbeweging
    Dit kan helpen gas sneller door je lichaam te transporteren en de spijsvertering in zijn geheel te stimuleren
  • vermijd ‘gas opwekkend’ eten
    Er zijn verschillende producten die meer gas aanmaken in de buik en darmen. Deze producten bestaan onder andere uit gebakken bonen, koolsoorten als bloemkool en spruiten, eieren en koolzuurhoudende dranken (bier, cola, etc.)
  • drink veel water/kruidenthee
    Als je niet genoeg vocht in je lichaam hebt, zullen je nieren aan je lichaam aangeven zoveel mogelijk water vast te houden – wat kan leiden tot een opgeblazen buik. Een goede manier om de spijsvertering te stimuleren is een kop warm water (met citroen). Thee (met citroen) is een goed alternatief als de smaak van warm water je niet echt bevalt. Thee heeft namelijk dezelfde stimulerende werking op je spijsvertering, met name kruiden thee als kamille of gember en groene thee
  •  duik in een magnesiumbad
    Magnesium is een natuurlijk laxeermiddel en soms wordt constipatie veroorzaakt door een tekort aan magnesium. Magnesium is goed voor je spieren, en dus ook voor je darmspieren. Eet producten die rijk zijn aan magnesium en neem een ontspannend bad met epsomzout (bitterzout) – je lichaam kan het magnesium via je huid absorberen.