Holistisch in balans zijn.

Holisme is een visie vanuit het besef dat alles onderdeel is van een groot geheel, waarin alles met elkaar is verbonden.
Als mens kun je er voor kiezen om bewust te worden van jezelf en van alles om je heen. Je leven te leven in harmonie met je eigen essentie en met anderen. De eenheid die wordt gevormd door lichaam, geest en ziel zijn de basis voor deze bewustzijnsontwikkeling in jezelf.
Om als mens authentiek te zijn, is een holistische visie het uitgangspunt. Bewustwording en transformatie van fysieke, mentale, emotionele, spirituele en energetische blokkades is de basis van het heel en authentiek worden.
Een bewustzijnsontwikkeling is een prachtig proces, want je leert stap voor stap al het overbodige in jezelf los te laten. Leven zoals je diepste wens is, is het doel van dit proces. Dat bereik je onder andere met een holistische visie op je manier van leven. In ieder mens schuilt een diep verlangen naar liefde, verbinding en eenheid.
Als je goed in je vel zit kan de energie stromen. Alle elementen zijn in balans. Aangezien mensen continu in verbinding staan met hun denken, hun sociale omgeving, leefmilieu, voeding enz. wordt hij beïnvloed en kan hij door bepaalde negatieve invloeden zoals stress of oververmoeidheid uit balans raken.

Om je gezond en fit te voelen kun je zelf allerlei dingen doen. Zowel lichamelijk, geestelijk als emotioneel. Hieronder een aantal tips waarmee je je holistische gezondheid een handje helpt.

1. Kies voor gezonde en natuurlijke voedingsmiddelen met zo weinig mogelijk bewerkingen

Niet alleen smaken ze beter, maar ze bevatten ook goede voedingstoffen. Drink daarnaast voldoende water, zodat je lichaam alle afvalstoffen goed kan afvoeren.

2. Doe regelmatig ademhalingsoefeningen

” Adem is het eerste wat we na de geboorte krijgen en het laatste dat we geven voordat we sterven. Het is zo eenvoudig dat het zinlos lijkt. Er is het het belangrijkste”.

Ademhalingsoefeningen helpen je lichamelijk ontspannen en brengen ook rust in je hoofd. Zelfs een paar keer bewust diep in- en langzaam uitademen helpt al om rustiger te worden. Ook meditatie is een fijne manier om niet met het verleden of de toekomst bezig te zijn, maar bewust in het nu te zijn.

3. Krop emoties niet op

Emoties blijven aan je kleven en kosten onnodig veel energie. Ben je boos? Verdrietig? Teleurgesteld? Praat erover, schrijf het op en geef het vervolgens een plek. Ofwel: laat het los.

4. Neem geregeld even de tijd voor jezelf

Luister naar wat je lichaam je vertelt. Heb je verkrampte spieren? Een knoop in je buik? Piekergedachten? Sta er even bij stil en vraag je af wat de oorzaak is. Dus, wat speelt er in je leven en hoe kun je dat anders doen? Zo blijf je holistisch gezond. Je voorkomt immers dat spanningen zich ophopen en je energiebalans verstoren.

5. Zeg nee

Zeg nee tegen al die verzoekjes, taken, activiteiten en bezigheden van mensen die je energie opvretenFocus je liever op wat je energie en een fijn gevoel geeft. Het doet je gezondheid goed.

6. Doe regelmatig aan lichaamsbeweging

Want, bewegen is niet alleen prima tegen stress. Door te bewegen word je niet alleen fysiek sterker, maar voel je je ook blijer en energetisch minder moe. En door tijd voor jezelf te nemen, krijg je meer inzicht in je verlangens en creëer je rust in je hoofd. Ga lekker sporten. Doe boodschappen op de fiets of te voet en maak een wandeling tijdens je lunchpauze.

7. Achterhaal je passie

Zoek uit wat je blij maakt, inspireert, motiveert en vervult met voldoening. Want, doen wat je fijn vindt, laadt je accu op en geeft eindeloos veel energie. Graaf in je kindertijd, vraag je broers en/of zussen of neem deel aan workshops om je passie te achterhalen.

Uiteraard zijn er nog veel meer manieren om holistisch gezond te leven en te blijven. Denk maar aan bewust positief denken, zorgen dat inspanning en ontspanning elkaar regelmatig afwisselen, dankbaar zijn enzovoort. Wil je ermee aan de slag? Begin en zet een eerste stapje. Ervaar hoe fijn het voelt en breid het daarna langzaam uit.