Hoe gezond is het om regelmatig soep te eten?
Soep wordt steeds populairder en we zetten het dan ook steeds vaker op ons weekmenu. Goed nieuws? Ja! Want het is niet alleen een makkelijke manier om meer groente te eten, je krijgt ook nog eens extra vocht binnen. Win-win, toch?
Maak je soep zelf. Wanneer je zelf soep maakt, kun je zelf bepalen wat je er allemaal in doet. Bovendien is het een stuk gezonder en voedzamer. Kant- en klare soepen bevatten veel zout en vele soorten ook aardig wat toegevoegde suiker. Met een portie van 250 ml kant- en klare soep zit je al vrij snel op bijna de helft van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout (6 gram per dag) en 15 gram suiker.
Je bepaalt natuurlijk zelf welke ingrediënten je toevoegt, maar over het algemeen bevat soep genoeg vitamines, vezels en mineralen. Tijdens het koken gaan er wel wat vitamines verloren, maar koken zorgt er ook voor dat er andere stoffen vrijkomen die ook goed zijn voor de gezondheid.
Mensen die regelmatig soep eten, hebben minder last van een hoog cholesterol en overgewicht. Soep bevat, over het algemeen, weinig calorieën en vult toch goed.
Een soep op basis van veel groenen en peulvruchten, levert per portie van 250 ml ongeveer 100 – 150 calorieën.
Makkelijk te maken. Binnen een half uur kun je al een zelfgemaakte soep op tafel hebben. Bovendien is soep makkelijk om van tevoren klaar te maken en in grote hoeveelheden. Deze kun je vervolgens in porties invriezen, zodat je ondanks weinig tijd toch een gezonde maaltijd kan eten.
Broccolisoep
Pittige couegettesoep
Ingrediënten
- – 700 ml water
- – 300 g broccoli
- – 3 wortels
- – 1 prei
- – halve knolserderij
- – 1 ui
- – 1 zoete aardappel
- – 3 el traditionele olijfolie
- – verse peterselie
- – 1 teentje knoflook, geperst
- – 3 el crème fraîche
- – zout en peper
Bereiden
- Snipper de ui. Snijd de broccoli in roosjes, schil de stronk en snijd in stukjes. Schil de groenten en snijd in blokjes.
- Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui en de knoflook 5 min. op laag vuur. Voeg de aardappel, wortels, knolselderij, prei en broccoli (houd enkele roosjes achter). Schenk het water erbij en breng aan de kook. Laat de soep met de deksel op de pan op laag vuur 15 min. koken. Pureer de soep met de staafmixer en breng op smaak met peper en zout.
- Roer de crème fraîche los en breng op smaak met peper en eventueel zout. Snijd de rest van de broccoli in kleinere roosjes. Verdeel de soep over de kommen. Garneer met de broccoli en de crème fraîche.
Ingrediënten
- – 700 ml water
- – 2 courgettes
- – 3 wortels
- – 1 prei
- – halve knolserderij
- – 1 ui
- –200 gram doperwten
- – verse peterselie
– verse koriander
– verse munt - – 3 el traditionele olijfolie
- – 1 teentje knoflook, geperst
- – 1 rode peper
- – 1 tl gedroogde provençaalse kruiden
- – zout en peper
Bereiden
- Snipper de uien en snijd de knoflook fijn. Snijd de rode peper in kleine stukjes. Zorg ervoor dat je de zaadlijsten grondig verwijdert. Snijd de courgettes in blokjes van 2 cm.
- Verhit 3 el olie in een soeppan. Voeg de ui, knoflook en rode peper toe en fruit 5 min. op laag vuur. Voeg alle groenten en provençaalse kruiden toe en bak 3 min. mee. Voeg het water en de bouillontabletten toe, breng aan de kook en laat 12 min. op laag vuur koken.
- Pluk ondertussen de blaadjes van de munt. Kook de muntblaadjes 10 sec. en koel meteen terug in ijskoud water (blancheren). Laat uitlekken op keukenpapier. Doe de munt samen met de rest van de olie in een hoge beker en pureer met de staafmixer fijn. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
- voeg toe fijn gesneden koriander en munt.
- Pureer de courgettesoep met de staafmixer tot een gladde soep.