Ayurvedische massage – goed voor lichaam en geest

Word wie je bent.

Ayurveda wordt gezien als het oudste geneeskundig en gezondheidssysteem dat zo’n vijf zesduizend jaar geleden op schrift werd gesteld. Het is een holistisch systeem afkomstig uit India en betekent: kennis (veda) van het leven (ayus).
De drie zogenoemde dosha’s: Vata, Kapha en Pitta zijn opgebouwd uit de vijf elementen, namelijk aarde, water, vuur, lucht, en ether. De drie dosha’s spelen een grote rol in de ayurveda. Alles, leeftijden, seizoenen en mensen, kan uitgelegd worden op basis van deze drie bio-energieën.
De ayurvedische massage kenmerkt zich door het feit dat er rekening wordt gehouden met de constitutie van de persoon en zijn/haar specifieke klachten en eventuele pijn in de vorm van specifieke grepen, het uitoefenen van meer of minder druk en de kruidenolie die gebruikt wordt. Iemand met een overwegend vata constitutie (lucht) zal minder stevig behandeld worden dan iemand met een kapha constitutie (aarde). Omdat vata gekenmerkt wordt door licht, droogte, minder materie zal de olie ook die kenmerken hebben die zorgen dat deze wat dunnere drogere huid gevoed en beschermd wordt.

Ik werk met de marma therapie, wat een bijzondere vorm van massage betreft, waarbij de drukpunten (marmas) worden geactiveerd teneinde het natuurlijk evenwicht van de vitale energie te herstellen. Kenmerkend is hierbij dat er uitgegaan wordt van de elementenleer, waarbij gesteld wordt dat ieder mens een eigen constitutie heeft. Gestreefd wordt om daar waar de elementen uit balans zijn geraakt deze weer te herstellen, of er voor te zorgen dat de balans blijft bestaan.
In de Ayurvedische massage zoals ik die geef worden gemasseerd: de voeten, de voor- en achterkant benen, de rug, de schouders en de nek, achterzijde hoofd, voor- en achterkant armen, de handen, de buik, het gezicht en het hoofd. Een massage duurt 90 minuten. 

Wat doet een ayurvedische massage?

Het effect van een ayurvedische massage betreft zowel het reinigen, ontspannen, voeden en balanceren van het fysieke lichaam, de emotionele toestand als de geest. Het brengt lichaam en geest dichter bij elkaar en stimuleert het zelfregulerend/zelfherstellend vermogen van het lichaam.

De andere voordelen van een Ayurvedische Massage zijn:
 • – Het verhogen van de weerstand tegen ziekten en kwalen
  – Het verbeteren
   van een goede nachtrust 
 • – Het verbeteren van de bloedcirculatie
 • – Het stimuleren van de functies van de vitale organen
 • – Het tot stand brengen van lichamelijke en geestelijke ontspanning ter opheffing van bijvoorbeeld stress en hoofdpijn, kortom aandoeningen van het zenuwstelsel van bijvoorbeeld stress en hoofdpijn, kortom aandoeningen van het zenuwstelsel
 • – Het verbeteren van het gezichtsvermogen
  – Het versoepelen van de spieren en gewrichten
 • – Het opheffen van zowel geestelijke als fysieke vermoeidheid 
 • – Het verbeteren van de structuur van de huid en het voeden van het lichaam door de huid.
Voor wie?

Zeer geschikt voor mensen die meer ‘denken’ dan ‘voelen’ en daardoor eerder last hebben van stress. Voor mensen met beginnende fysieke klachten of chronische klachten zoals stress of een Burn-out. 

ayurveda massage utrecht